Energiedelen

Wilt u bijdragen aan de energietransitie en minder afhankelijk zijn van commerciële energieleveranciers? Misschien is ‘Energiedelen’ iets voor u. Er bestaan verschillende formules om energie te delen.

Persoon-aan-persoonverkoop

Bij persoon-aan-persoonverkoop (ook bekend als ‘peer-to-peerhandel’) kunt u uw overschot aan zelf geproduceerde groene stroom rechtstreeks aan één andere actieve afnemer verkopen, bijvoorbeeld aan één buur, vriendin of familielid.

Energiedelen met uzelf

Energiedelen met uzelf (ook titularisdelen genoemd) is ideaal voor actieve afnemers die nog een andere verblijfplaats of andere gebouwen bezitten. U kunt op elk van die adressen in het Vlaamse Gewest genieten van uw zonnestroom.
Zo kan bijvoorbeeld stroom van de zonnepanelen op uw hoofdverblijfplaats ook gebruikt worden in uw buitenverblijf aan zee. Of kan een bedrijf, organisatie of lokaal bestuur energie delen tussen verschillende vestigingen. Dat mogen meer dan twee adressen zijn.

Energiedelen of verkopen in een gebouw

 • Delen in een appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw (kantoorcomplex, loods,…):
  actieve afnemers kunnen gezamenlijk investeren in zonnepanelen op het dak van het gebouw en de opgewekte stroom kosteloos onder elkaar delen, bijvoorbeeld volgens het geïnvesteerde bedrag.
 • Verkopen in een appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw (kantoorcomplex, loods,…):
  de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME), de eigenaar (bij ontbreken van een VME) of een derde partij kan de groene stroom verkopen aan de bewoners of gebruikers van het appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden en afspraken zijn:

 • Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen deelnemen, dus zowel burgers (familieleden, vrienden, buren, ...), lokale overheden, kmo’s tot grote ondernemingen. Zolang dat niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit is.
 • Elke betrokkene is aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Elk betrokken afnamepunt beschikt over een digitale meter.
 • Er wordt gewerkt op tijdskwartierbasis: de groene stroom die in een bepaald kwartier opgewekt en in het publieke distributienet van Fluvius geïnjecteerd wordt, kan binnen datzelfde kwartier ter beschikking gesteld worden
 • Er is alleen een effect op de energiecomponent (de hoeveelheid elektriciteit geleverd door de elektriciteitsleverancier). Andere onderdelen van de energiefactuur zoals belastingen, heffingen en nettarieven blijven onveranderd.
 • De energiedeler moet bij zijn elektriciteitsleverancier ‘meetregime 3’ aanvragen zodat de digitale meter kwartierwaarden kan uitlezen.
 • De energiedeler moet zich aanmelden via het online klantenportaal(opent in nieuw venster) van Fluvius, waar ook het systeem en de te nemen stappen toegelicht zijn.
  Fluvius geeft per kwartier de energieverdeling door aan de energiedeler en de elektriciteitsleverancier zodat de elektriciteitsfactuur automatisch aangepast wordt.
 • Het is aangeraden om bij de leverancier na te vragen of er extra kosten of andere voorwaarden van toepassing zijn.
 • Het is niet meer nodig dat elke betrokkene dezelfde elektriciteitsleverancier heeft.

Vraag uw gratis en vrijblijvend plaatsbezoek aan!

U kan ons contacteren voor een gratis en vrijblijvend plaatsbezoek.
Een van onze experts komt bij u ter plaatse en helpt u bij uw zoektocht naar de meest geschikte plaats en materialen voor uw zonnepaneelinstallatie.

Energie voor morgen...

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!